Να βάλει τέλος στην επίθεσή της στην Ουκρανία κάλεσε την Ρωσία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Μπαράκ ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να επιλέξει την "ειρήνη" ως προϋπόθεση για να αρθουν οι δυτικές κυρώσεις, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα παίρνοντας το λόγο στο βήμα του ΟΗΕ, κατήγγειλε μια "ρωσική επίθεση στην Ευρώπη η οποία θυμίζει μια εποχή που τα μεγάλα έθνη ποδοπατούσαν τα μικρά προωθώντας τις εδαφικές φιλοδοξίες τους". 

Έπειτα από μια σύγκρουση πέντε μηνών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους, ο Ομπάμα κάλεσε το Κρεμλίνο να επιλέξει "την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης", μοναδικό μέσο για να οδηγηθούν οι Δυτικοί να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις τους. 

Στην απάντησή του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ενώπιον των ρώσων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη τα σχόλια του αμερικανού προέδρου. 

«Οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανένα τρόπο δική τους υπόθεση», δήλωσε. 

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τους Δυτικούς να μην άρουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας "όσο η Ουκρανία δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο της ακεραιότητας της επικράτειάς της". 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο "ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ.