Στις αρχές Νοεμβρίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία και τη θέση του Προέδρου διεκδικούν συνολικά 14 υποψήφιοι. 

 Οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της προεδρίας είχαν ανακοινώσει, ανεπίσημα, εδώ και μήνες τις προθέσεις τους και απλώς κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους, επίσημα, στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας - έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητα ο νυν πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει μεγάλες πιθανότητες νίκης. Στηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) και το Συντηρητικό Κόμμα (PC). 

Βασικός αντίπαλός του είναι ο Κλάους Γιοχάνις, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL). Ο γερμανικής καταγωγής δήμαρχος Σιμπίου, από το 2000 στηρίζεται στις προεδρικές εκλογές από τη Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία (ACL), που αποτελούν το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL).

Το προεδρικό αξίωμα διεκδικεί ως ανεξάρτητη υποψήφια η Μόνικα Ματσοβέι, 55 ετών, στέλεχος του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL), νυν ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, επίσης, είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, καθώς το νέο πολιτικό κόμμα που ίδρυσε με πρώην μέλη του PNL, δεν έχει ακόμη εγγραφεί. 

Η πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Ουντρέα δηλώνει ότι είναι πολιτική διάδοχος του Τραϊάν Μπασέσκου και τονίζει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του. Υποστηρίζεται από το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP).

Υποψήφιοι είναι, επίσης ο αρχηγός της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ένωσης Ρουμανίας (UDMR) Κέλεμεν Χούνορ, ο Νταν Ντιακονέσκου, πρώην ιδιοκτήτης ΜΜΕ και ιδρυτής του «Λαϊκού Κόμματος - Νταν Ντιακονέσκου», ο Κονσταντίν Ροτάρου από το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας, ο Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ από το Κόμμα Μεγαλύτερη Ρουμανία, ο Γουίλιαμ Μπράντζα από το Ρουμανικό Οικολογικό Κόμμα, ο Μίρελ Μιρτσέα Αμαριτέι από το κόμμα Prodemo, ο Ζιλάγκι Ζολτ από το Ουγγρικό Λαϊκό Κόμμα Τρανσυλβανίας και ο ανεξάρτητος Γκεόργκε Φούναρ, πρώην δήμαρχος της Κλουζ-Ναπόκα.

Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του Τέοντορ Μελεσκάνου, αρχηγού της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIE), ότι παραιτείται από τη θέση του και θα διεκδικήσει την Προεδρία. Στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και από οργανώσεις απόστρατων στρατιωτικών.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 2 και στις 16 Νοεμβρίου.