Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία κατά τα συνάντηση των κρατών-μελών της για να αποτιμηθεί η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

 Όταν η ΕΕ υιοθέτησε τις πιο πρόσφατες κυρώσεις της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, οι πρεσβευτές της είχαν συμφωνήσει να επανεξετάσουν το ζήτημα της εφαρμογής τους με βάση την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ως το τέλος του μήνα.

 Αλλά και η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου απείλησαν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις δεν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός την ανατολική Ουκρανία.

 Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου που προβλέπει την χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

 Αλλά οι επτά υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απαίτησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από τη Ρωσία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, τις συμφωνίες του Μινσκ και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

 «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφεραν. Αλλά στην «αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κόστη για τη Ρωσία», προειδοποίησε η G7.