Την παράιτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, ο οποίος διορίσθηκε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Χόλντερ ο πρώτος μαύρος που έχει καταλάβει αυτό το αξίωμα, εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού προέδρου, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, ανακοίνωσε την παραίτησή του κάτι που είχε προαναγγήλει εδώ και αρκετό καιρό.

Ο 63χρονος Χόλντερ έβαλε τέλος σε μία 26χρονη καριέρα στην αμερικανική δικαιοσύνη. Ο Χόλντερ είχε διορισθεί το 1993 στη θέση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια δεύτερος την ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 1997. Κατά το τελευταίο διάστημα διακρίθηκε για τους χειρισμούς του για την άμβλυνση της έντασης στο Φέργκιουσον του Μισούρι, έπειτα από τον φόνο νεαρού μαύρου από λευκό αστυνομικό, ενώ η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που εισήγαγε τον Σεπτέμβριο του 2013 συνέβαλε στη μείωση των κρατουμένων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον 1980. 

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον άνθρωπο "που εργάσθηκε με πάθος για να γίνει το δικαιικό μας σύστημα το καλύτερο του κόσμου", περιορίζοντας "τις άδικες ανισότητες των ποινών" ή προωθώντας "εναλλακτικές στη φυλάκιση λύσεις".

Ομως, πάνω από όλα, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον αγώνα του για τα ατομικά δικαιώματα, για την "δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση" όλων ενώπιον του νόμου, "όποια και αν είναι η φυλή, η θρησκεία, το φύλο, οι πεποιθήσεις ή η αναπηρία τους".