Συγκεντρώσεις σε πόλεις, διαδήλωση των "μουσουλμάνων και των φίλων τους" και εκδηλώσεις  οργανώνονται στη Γαλλία στη μνήμη του Ερβέ Γκουρντέλ, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Γκουρντέλ είχε απαχθεί στην Αλγερία και δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές που έχουν διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε μία σπάνια κίνηση, ο πρόεδρος του γαλλικού Συμβουλίου του μουσουλμανικού δόγματος Νταλίλ Μπουμπακέρ κάλεσε "τους μουσουλμάνους και τους φίλους τους" να συγκεντρωθούν σήμερα το απόγευμα έξω από το Τέμενος του Παρισιού για να καταγγείλουν τη "βάρβαρη και αιματηρή τρομοκρατία" του ΙΚ.

Στην εφημερίδα Le Figaro, προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας υπογράφουν άρθρο στο οποίο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του ΙΚ, τονίζοντας ότι είναι και αυτοί "βρωμεροί Γάλλοι".

Ανάμεσα στους υπογράφοντες το άρθρο είναι ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους της Λιόν Κάμελ Καμπτάνε, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας έκδοσης Jeune Afrique Μαρουάν Μπεν Γιάχμεντ και η Μπαριζά Χιάρι, γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Άλλη έκκληση για συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε πολλές ακόμη πόλεις όπως στη Νάντη, τη Λιόν, το Μονπελιέ, την Εξ-αν-Προβάνς, έχει απευθυνθεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι διοργανωτές.

Η οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ ζήτησε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν με "αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Δεν θα ανεχτούμε λόγια μίσους, πρόκλησης και πολιτικής, απ΄όπου κι αν προέρχονται. Δεν θέλουμε να πάρουν το λόγο βουλευτές".

Και άλλες πρωτοβουλίες αναμένονται το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ύστερα από απόφαση της προεδρίας της Δημοκρατίας.