Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αύξησε τις απόπειρες των λαθρομεταναστών να πατήσουν στην ακτή της Λαμπεντούτζα και ακόμα 300 άτομα έφθασαν σήμερα στο νησί της Ιταλίας, από τους οποίους οι 221 διασώθηκαν από την ακτοφυλακή.

Οι διασωθέντες επέβαιναν σε σκάφος μήκους 15 μ., το οποίο είχε αποπλεύσει προ τεσσάρων ημερών από την Μιζουράτα στη Λιβύη», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η ακτοφυλακή.

«Μεταξύ των διασωθέντων προσώπων περιλαμβάνονται και πολυάριθμες γυναίκες και δεκάδες παιδιά, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από την Υποσαχάρεια Αφρική», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν, υπογραμμίζοντας πως η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη και ένα πλοίο, πραγματοποιήθηκε ενώ έπνεαν άνεμοι με ένταση 28 κόμβους.

Ένα άλλο σκάφος, μεταφέροντας 46 Τυνήσιους, μεταξύ τους και τρεις γυναίκες, είχε φθάσει ήδη στη νήσο από χθες το βράδυ.

Ο υπουργός Αμύνης Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στη νήσο, ακύρωσε την επίσκεψή του εξαιτίας των νέων αφίξεων, προβάλλοντας ως επιχείρημα πως δεν θα ήθελε να «διαταράξει την πορεία των επιχειρήσεων», εκφράζοντας συνάμα τις ευχαριστίες του στους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη Λαμπεντούζα για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Χθες, στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λαμπεντούζα πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση κατά του εξαναγκασμένου επαναπατρισμού των τυνήσιων προσφύγων. Σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήψε η Ρώμη με την Τύνιδα, όλοι οι Τυνήσιοι που θα φθάνουν στην Ιταλία μετά την ημέρα της υπογραφής της στις 5 Απριλίου οφείλουν να επαναπατρίζονται αυθωρεί και παραχρήμα στη χώρα τους.