Η Unicef διοχετεύει περίπου 60 τόνους επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου μόλις τερματίστηκε η πολιτική κρίση που διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες με την επικράτηση του προέδρου Αλασάν Ουαταρά επί του τέως προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, που αρνείτο να τού παραδώσει την προεδρική εξουσία.

Οι πρώτοι 32 τόνοι της βοήθειας θα φθάσουν αύριο Σάββατο στο Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον πλανήτη.

Στη συνέχεια θα γίνουν άλλες δύο αεροπορικές αποστολές με βοήθεια. Κάθε μία πτήση, με αεροσκάφη που θα ναυλώσει η Unicef, θα μεταφέρει άλλοι 15 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, "μεγάλο τμήμα της οποίας θα είναι αφιερωμένη ειδικά στους ανήλικους".

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε και στο Αμπιτζάν, στο οποίο κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις των πιστών στους δύο προέδρους δυνάμεων επί ένα 10ημερο έως τη Δευτέρα ότι, όπως μεταδόθηκε χθες Πέμπτη από τον Ερυθρό Σταυρό, "ακόμα περισυλλέγονται, στους δρόμους, άτακτα σκορπισμένα πτώματα αμάχων. Στη γειτονική Λιβερία κατέφυγαν στη διάρκεια ενός τετραμήνου 135 χιλιάδες άμαχοι, ενώ συνολικά εξαιτίας των συγκρούσεων εκπατρίστηκαν ή εκτοπίστηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι".

Με τη βοήθεια της Unicef, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο Παρίσι, "περίπου 40 χιλιάδες άμαχοι θα έχουν τα μέσα να επιβιώσουν κατά τις προσεχείς 90 ημέρες".

Η Unicef αποσαφήνισε, σήμερα, ότι "ευθύς ως οι συνθήκες ασφαλείας στη δυτικοαφρικανική χώρα το επιτρέψουν, "θα ξεκινήσει μία εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού", για ασθένειες όπως ο τύφος κι η χολέρα.

Ήδη, διευκρινίστηκε, "υπάρχουν φάρμακα για περίπου οκτώ χιλιάδες άρρωστους στο Αμπιτζάν", που έχει συνολικό πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων.

Άλλους 35 τόνους επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας αποστέλλει αεροπορικώς στο Αμπιτζάν η μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la faim (Εκστρατεία κατά της πείνας).

 

Φήμες περί σύλληψης του ηγέτη της νεολαίας του Γκμπαγκμπό

 

Ο ηγέτης των "Νέων πατριωτών", της φημιζόμενης γιά τον φανατισμό της νεολαίας του τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, ο Σαρλ Μπλε Γκουντέ, αφού συνελήφθη χθες Πέμπτη, αναζητείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις όλη την ημέρα σήμερα, όπως ανέφερε τις απογευματινές ώρες στο Αμπιτζάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πατρίκ Ασί.

Επί ώρες σήμερα, στο Αμπιτζάν κυκλοφορούσε η φήμη της σύλληψης του Σαρλ Μπλε Γκουντέ, η κυβέρνηση προχώρησε αρχικά στην ανακοίνωσή της σύλληψής του, απέσυρε όμως την πληροφορία αυτή μεταγενέστερα. Ηλεκτρονικά γαλλικά ΜΜΕ στο Παρίσι ανηπαρήγαγαν την πληροφορία στα δελτία τους.

Ο Σαρλ Μπλε Γκουντέ διετέλεσε υπουργός Νεολαίας και υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές του Γκμπαγκμπό αποκτώντας το προσωνύμιο "ο στρατηγός του δρόμου", λόγω της ικανότητάς του να συγκεντρώνει γύρω του πλήθος νέων ανθρώπων.

Χαρακτηρίζεται ευφράδης, είναι γνωστός επιχειρηματίας του Αμπιτζάν, με συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής. Επιτέθηκε με δριμύ φραστικό τρόπο στους "αντάρτες οι οποίοι στηρίζουν τον Ουαταρά" και την "πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο Γαλλία", διαμορφώνοντας ένα δημόσιο προφίλ "αγνού πατριώτη" της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Η βασική πολιτική θέση του Γκουντέ είναι ότι "χωρίς τη συμμετοχή του Λοράν Γκμπαγκμπό, πολιτική συμφιλίωση στην Ακτή του Ελεφαντοστού δεν νοείται".