Μετά από τρεις εβδομάδες φημών για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με την εξαφάνιση του από τα δημόσια πράγματα, ήρθε και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι υποφέρει από δυσφορία.

«Ο πλούτος και η ευημερία του σοσιαλισμού μας οφείλεται αναμφισβήτητα στις επίπονες προσπάθειες του στρατάρχη μας, ο οποίος συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο για τους ανθρώπους, όπως το τρεμόπαιγμα μιας φλόγας, παρότι υποφέρει από δυσφορία», ακούγεται να λέει ο αφηγητής ενός  ωριαίου ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε έπειτα από προ-ηχογραφημένη εκπομπή για τη νέα συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας από την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν απών. 

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου στην Πιονγκγιάνγκ, ημερομηνία κατά την οποία παρακολούθησε συναυλία μαζί με τη σύζυγό του Ρι Σολ Γιου.

Τον Ιούλιο, εμφανίσθηκε κουτσαίνοντας στην επετειακή εκδήλωση για την 20η επέτειο από τον θάνατο του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος.

Ο Κιμ πήρε γρήγορα αρκετά κιλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2011, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παρατηρητές της Βόρειας Κορέας εικάζουν ότι το βάρος του Κιμ και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να συνέβαλαν στα προβλήματα υγείας του.