Το Βελιγράδι προειδοποίησε τον πολιτικό ηγέτη των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, αλλά και άλλα πρόσωπα που υποδαυλίζουν εθνικιστικά και σοβινιστικά πάθη ότι δεν εργάζονται προς το συμφέρον του λαού τους.

Το κόμμα του Ούγκλιανιν, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές για το εθνικό συμβούλιο της συγκεκριμένης μειονότητας, ζήτησε αυτονομία για την περιοχή του Σαντζάκ.

Η κατάσταση στην περιοχή Ράσκα της Σερβίας εξετάστηκε στη σημερινή σύσκεψη του γραφείου συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ (Ράσκα είναι το μεσαιωνικό όνομα της περιοχής Σαντζάκ).

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «η Σερβία και οι υπηρεσίες ασφάλειας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια όλων των πολιτών στην περιοχή όλων τω δήμων, συμπεριλαμβανομένων των έξι δήμων του Σαντζάκ».

«Έργο μας είναι να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρ' όλες τις προκλήσεις» υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης του Σαντζάκ (SDA) δημοσιεύθηκαν τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι που επιθυμούν έως τις 26 Οκτωβρίου να συμμετάσχουν στις εκλογές για το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο με το ψηφοδέλτιο «Για τη βοσνιακή ενότητα», επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν.

Μεταξύ των κριτηρίων είναι και «το δικαίωμα των Βόσνιων στην αυτοδιάθεση», εκτός από από τις γενικές προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι εγγεγραμμένος ως Βόσνιος και να είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, η γλώσσα του να είναι η βοσνιακή, να σέβεται τη σημαία, το θυρεό και τον ύμνο του Σαντζάκ.

Ένα ακόμη αίτημα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτονομία του Σαντζάκ, το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι σερβικές αρχές και διοργανώθηκε πόρτα πόρτα από το τότε μη αναγνωρισμένο Μουσουλμανικό Εθνικό Συμβούλιο.