Επιστολή με την οποία ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία διασύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο έλαβε μια επιστολή του προέδρου Πούτιν» σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε η εκπρόσωπός του προέδρου της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Από την πλευρά της, η ΕΕ «δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ' αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος. «Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της», πρόσθεσε.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Πούτιν εγείρει «συστημικά προβλήματα» που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα» αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της.

Ο Μπαρόζο «θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος.