Σοκάρει η είδηση πως τρεις πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους πέθαναν την ίδια ημέρα από καρκίνο.

Όπως αναφέρει η Huffington Post, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Χάουαρντ Μπίσκοφ, 58 ετών και οι πυροσβέστες Ρόμπερτ Λίβερ, 56 ετών και Ντάνιελ Χέγκλουντ, 58 ετών, «έφυγαν» με διαφορά λίγων ωρών τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί πως από το 2001, χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στους Δίδυμους Πύργους έχουν διαγνωστεί με διάφορες σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και καρκίνο.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταήλήξει στην ακριβή σύνδεση της παρουσίας τους στο Σημείο Μηδέν και στις ασθένειες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Πυροσβεστικής, Ντάνιελ Νίγκρο, ο αέρας στην περιοχή των Δίδυμων Πύργων παρέμεινε τοξικός για αρκετούς μήνες μετά την κατάρρευσή τους. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «θλιβερή υπενθύμιση του κόστους που καταβάλλει ακόμη το σώμα για τις ηρωικές του προσπάθειες εκείνες τις ημέρες, 13 χρόνια μετά».

Μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί περίπου 1.000 άτομα, οι θάνατοι των οποίων συνδέονται με την τοξική σκόνη στην περιοχή.