current views are: 1

26 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:58

Αναστασιάδης: Η γεωγραφία μας είναι το πεπρωμένο μας

Για το Κυπριακό και για τη θέση της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δημοσίευση 15:58’
αρθρο-newpost

Για το Κυπριακό και για τη θέση της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Για το Κυπριακό και για τη θέση της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Για μένα, υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια» επεσήμανε.

Όπως είπε, «η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μία ασταθή περιοχή στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες συγκρούσεις. Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμαστε ως έντιμος διαμεσολαβητής, χωρίς κρυφές ατζέντες».

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και προσέθεσε: 

«Η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και μέσο για ενδυνάμωση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, η οποία θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής». 

«Το 2014 σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της βίαιης διαίρεσης της χώρας μου: μια συνέπεια της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία» συνέχισε ο πρόεδορς της Κύπρου και προσέθεσε: 

«Δεν είναι πρόθεσή μου να επιδοθώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς μια πληθώρα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όχι μόνο αντικατοπτρίζει τις ιστορικές και συνεχιζόμενες ευθύνες των υπαίτιων, αλλά επίσης, καταδικάζει το απαράδεκτο στάτους κβο και καλεί σε επανένωση της Κύπρου και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων».

Υπογράμμισε εξάλλου την «ειλικρινή του δέσμευση να εργαστεί» ώστε να καταλήξει σε μία διευθέτηση για το Κυπριακό που να:  

«- Επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της.

– Αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της.

– Απαλλάσσει το νησί από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

– Διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και κοινωνικο-οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της.

– Εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την καλή λειτουργία της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ».


σχετικα αρθρα