Τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία να δημιουργηθεί ένα τέτοιο καταφύγιο για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε αρνηθεί να παίξει έναν ρόλο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν διαπραγματεύεται σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

«Η λογική που υποθέτει πως η Τουρκία δεν θα λάβει μια θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη», είπε ο Ερντογάν σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος σε συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερντογάν είπε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς και από ποιες χώρες θα αναληφθούν αεροπορικά πλήγματα και ενδεχομένως μια χερσαία επιχείρηση και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

«Στην κατανομή των ευθυνών, κάθε χώρα θα έχει ένα ορισμένο καθήκον. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η Τουρκία θα τον παίξει», είπε, προσθέτοντας πως δεν αρκεί μόνο μια αεροπορική επιχείρηση.

«Δεν μπορείς να αποτελειώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χερσαίες δυνάμεις είναι συμπληρωματικές… Θα πρέπει να το δεις συνολικά. Προφανώς δεν είμαι στρατιώτης, όμως οι αεροπορικές (επιχειρήσεις) είναι επιμελητειακές. Αν δεν υπάρξει χερσαία δύναμη, δεν θα είναι μόνιμο», είπε.

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της αν παραστεί ανάγκη, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν μόλις δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο εντολή που θα επιτρέψει σε τουρκικά στρατεύματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα.

«Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τα σύνορά σου», είπε ο Ερντογάν. «Θα έρθουν άλλοι και θα προστατέψουν; Εμείς θα προστατεύσουμε τα δικά μας σύνορα», είπε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνη της μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Αυτό θα πρέπει να γίνει με εκείνους στην περιοχή. Μιλώντας με τον καθένα από αυτούς. Επειδή χρειάζεται να έχουμε μια νομιμότητα μέσα στη διεθνή κοινότητα. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Τουρκία αλλά με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους που επιστρέφουν στη δική τους γη. Το να βοηθήσεις να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται», δήλωσε στην εφημερίδα.