Ρητά και κατηγορηματικά η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα γίνει, αφού κανείς δεν είναι «πάνω από την κυρίαρχη βούληση όλων των Ισπανών». 

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί επειδή είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε το νούμερο δύο της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Όπως πρόσθεσε «επαφίεται σε όλους τους Ισπανούς να αποφασίσουν τι είναι η Ισπανία και πώς οργανώνεται» και «κανείς δεν είναι πάνω από την κυρίαρχη βούληση του ισπανικού λαού». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Αρτούρο Μας, υπέγραψε επίσημα σήμερα ένα διάταγμα που συγκαλεί μία "λαϊκή διαβούλευση" για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ισπανίας στην οποία κυριαρχεί εδώ και χρόνια ένα αυτονομιστικό κίνημα. 

«Λυπούμαστε πολύ για την πρωτοβουλία του προέδρου της Generalitat και θεωρούμε πως είναι λάθος: διασπά την καταλανική κοινωνία, διαιρεί τους Καταλανούς και τους απομακρύνει από την Ευρώπη», πρόσθεσε η Σοράγια Σάινς ντε Σανταμαρία.