Το ηφαίστειο ήταν τόπος συγκέντρωσης περιπατητών. Η έκρηξή του στάθηκε μοιραία για μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Πρόκειται για το Μάουντ Οντέικ της Ιαπωνίας που πλώνεται στη νομαρχία Ναγκάνο και στη νομαρχία Γκίφου 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο.

Περίπου 230 ορειβάτες κατάφεραν να κατέβουν από το βουνό, ενώ 41 αποκλείστηκαν και αναμένεται να προσπαθήσουν να κατέβουν αύριο.

Το ηφαίστειο εξερράγη το μεσημέρι του Σαββάτου, με αποτέλεσμα η στάχτη να αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων. 

«Ήταν σαν κεραυνός», δήλωσε μία γυναίκα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έπειτα από επτά χρόνια. «Ακουσα ένα μπουμ, μπουμ, και μετά σκοτείνιασαν τα πάντα».

Το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο ανέφερε πως οι εισερχόμενες εσωτερικές πτήσεις καθυστέρησαν 40-50 λεπτά επειδή αναγκάστηκαν να αλλάξουν διαδρομή. Οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Χανέντα δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου, ανέφερε το αεροδρόμιο.

Η NHK, επικαλούμενη την τοπική πυροσβεστική, μετέδωσε πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μίας γυναίκας. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και 10 από αυτούς έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ανέφερε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 250 πεζοπόροι αποκλείστηκαν σε ένα σημείο στο βουνό, το οποίο έχει ύψος 3.067 μέτρα και εξερράγη για τελευταία φορά το 2007. Κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ο πρωθυπουργός Σϊνζο Άμπε, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε πως διέταξε τον στρατό να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης.
«Έδωσα εντολή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασώσουμε τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πεζοπόρων», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους. 

Η αστυνομία της Ναγκάνο έστειλε μία 80μελή ομάδα στο βουνό για να βοηθήσει τους ορειβάτες, ενώ το νοσοκομείο της νομαρχίας Κίζο δήλωσε πως απέσπασε εκεί μια ιατρική ομάδα διάσωσης.