Στη σκιά των βομβαρδισμών σε Συρία και Ιράκ, αλλά και των αποκεφαλισμών δυτικών υπηκόων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το τελευταίο διάστημα, τη περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέπτυξε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την στρατηγική του για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.
 
Σε δραματικούς τόνους, ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε των αποφάσεων του για αεροπορικά πλήγματα και στις δύο χώρες και ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τη διεθνή συμμαχία που οικοδομούν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες που ανέπτυξε:

  • Πλήρης καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους. «Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι είναι η ισχύς» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε με τους εκπροσώπους του κακού». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν χερσαίες επιχειρήσεις, παρά μόνο αεροπορικά πλήγματα, εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού και των σύρων ανταρτών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και εξοπλισμός τους με σύγχρονα όπλα. Ταυτόχρονα διαμήνυσε πως θα γίνουν ενέργειες που την κατεύθυνση της διακοπής χρηματοδότησης της οργάνωσης, ζητώντας παράλληλα από τα κράτη αυστηρότερη νομοθεσία για να διακοπεί η ροή μουσουλμάνων που συρρέουν μαζικά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης στην Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
  • Ζήτησε από τις κοινότητες των μουσουλμάνων ανά την υφήλιο να αποκηρύξουν την εξτρεμιστική ιδεολογία των τζιχαντιστών και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε μία σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της στρατολόγησης νέων μαχητών μέσω των social media και του διαδικτύου γενικότερα.
Με άλλα λόγια προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους στο ίντερνετ σε μία προσπάθεια περιορισμού των ιστοσελίδων που διαδίδουν μηνύματα μίσους και καλούν σε ιερό πόλεμο.
 
  • Ζήτησε να γίνουν περισσότερα για να λυθούν οι θρησκευτικές διαμάχες που τροφοδοτούν όπως είπε τον εξτρεμισμό και γίνονται η αιτία για να γιγαντωθούν αυτές οι οργανώσεις.
  • Τέλος απηύθυνε κάλεσμα προς τις Αραβικές και γενικότερα τις Μουσουλαμικές χώρες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των λαών τους – κυρίως των νέων.

«Ο εχθρός του εχθρού μου»

 
Η πολυαναμενόμενη ομιλία Ομπάμα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήρθε μία ημέρα μετά την εξίσου αναμενόμενη επέκταση των αεροπορικών χτυπημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων και στη Συρία έπειτα από το Ιράκ.
 
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ενώ μόλις έναν χρόνο πριν, τα σχέδια που καταρτιζόταν έναν χρόνο πριν για παρόμοια στρατιωτική δράση είχαν ως στόχο το καθεστώς Άσαντ και την επίσπευση της ανατροπής του, τώρα η αμερικανική πολεμική αεροπορία δρα περίπου ως… σύμμαχος της Δαμασκού.
 
Και παρά τους εύλογους προβληματισμούς της Μόσχας για τη νομιμότητα των χτυπημάτων - καθώς δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ για το θέμα- η κυβέρνηση της Συρίας έσπευσε να χαιρετίσει αυτές τις ενέργειες, για τις όπως φαίνεται ήταν ενήμερη. Παρότι η Ουάσινγκτον διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως δεν βοηθάει τον Άσαντ και συνεχίζει την εκπαίδευση των ανταρτών που ανήκουν στην κοσμική αντιπολίτευση, οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να ενδυναμώνουν περαιτέρω την θέση της Δαμασκού στην περιοχή. Και αυτό γιατί τον τελευταίο χρόνο του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία οι τζιχαντιστές – το Μέτωπο αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος δηλαδή- κατάφεραν να υπερκεράσουν τις υπόλοιπες αντάρτικες ομάδες και να αναδειχθούν στους πιο υπολογίσιμους αντιπάλους. Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει στο γειτονικό Ιράκ την σιιτική κυβέρνηση, η οποία υπήρξε στενός σύμμαχος του Άσαντ.

Ομολογία αποτυχίας

Στην περίπτωση της Συρίας λοιπόν – και παρά τις διαψεύσεις- το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι και δικός μου εχθρός» βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Και αυτό γιατί εάν συγκρίνει κανείς τη ρητορική των δυτικών έναν χρόνο πριν όταν ακόνιζαν τα «μαχαίρια» τους, έτοιμοι να χτυπήσουν τον στρατό του Άσαντ με πρόφαση τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, με τις προσεκτικά διατυπωμένες φράσεις που χρησιμοποιούν τώρα οι Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα προσέξει πως υπάρχει τεράστια διαφορά. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως οι ενέργειες στη Συρία και το Ιράκ, πρακτικά είναι η ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής της «συμμαχίας» που οικοδόμησαν οι ΗΠΑ στις χώρες αυτές:
 
  • Στη Συρία και ενώ ήταν γνωστή η δράση των τζιχαντιστών πολύ πριν δουν το φως της δημοσιότητας οι αποτρόπαιοι αποκεφαλισμοί και οι άλλες φρικαλεότητες του ΙΚ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους μέχρι πριν έναν χρόνο, απλά αγνοούσαν επιδεικτικά την ύπαρξη τους, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες τους στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Στις πρώτες φάσεις του εμφυλίου μάλιστα, οι μοναρχίες του Κόλπου – Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ- μαζί με την Τουρκία και εν γνώσει των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προσέφεραν άπλετα τη στήριξη τους στις αντάρτικες ομάδες που δραστηριοποιούνταν στη σύγκρουση, δίχως να κάνουν διακρίσεις στην ιδεολογική τους κατεύθυνση.
 
  • Στο Ιράκ η εισβολή των ΗΠΑ το 2003, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, η σκληρή καταστολή από τις δυνάμεις κατοχής οποιουδήποτε αντιδρούσε στην οικονομική «ανοικοδόμηση» της χώρας που αποδείχθηκε τελικά «κατεδάφιση», κυρίως όμως η στήριξη του για οκτώ χρόνια σιίτη πρωθυπουργού Νουρί αλ Μάλικι που ακολούθησε άκρως διχαστικές πολιτικές και έσπειρε τη διχόνοια ανάμεσα στους πληθυσμούς που ακολουθούν διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, προλείανε το έδαφος για την εμφάνιση των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Απέτυχαν δηλαδή μέχρι την αποχώρησή τους να δημιουργήσουν μία βιώσιμη διάδοχη κατάσταση, αποσταθεροποιώντας τη χώρα και κατ’ επέκταση ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που φάνηκε και στον εμφύλιο της Συρίας.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα με κάθε επισημότητα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών προανήγγειλε μία νέα «σταυροφορία» στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους όσο περνάει ο καιρός εμπλέκονται ενεργότερα στη Συρία και το Ιράκ προσπαθώντας να μαζέψουν τα σπασμένα των προηγούμενων επεμβάσεων τους.