Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το  Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Η μη κυβερνητική οργάνωση επικαλέστηκε τις μαρτυρίες τριών κατοίκων του συριακού χωριού Καφρ Ντεριάν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο άνδρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά πυραύλων νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η HRW πρόσθεσε, ωστόσο, επικαλούμενη «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες», ότι οι δύο άνδρες μπορεί να ήταν μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η HRW πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Όμως, για την οργάνωση, εικόνες βίντεο από τα αεροπορικά πλήγματα έχουν επιβεβαιώσει πως άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Συρία πρέπει να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μην πλήξουν αμάχους», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή, Ναντίμ Χούρι.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει έρευνα για πιθανά παράνομα πλήγματα που σκότωσαν αμάχους, να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα και να δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς», προσθέτει.

«Οι πληροφορίες για τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων σε πλήγματα για τα οποία δεν υφίσταται ίσως νόμιμος στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός θέτουν το ερώτημα κατά πόσον τα πλήγματα ήταν παράνομα και πρέπει να είναι αντικείμενο μιας έρευνας», καταλήγει η HRW.