Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε χθες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή. 

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους χώρους των διαδηλώσεων με ειρηνικό τρόπο. 

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο. 

Εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου είχαν αποκλειστεί. 

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι τον τρόπο ανάδειξης του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου. 

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.