Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν χρησιμοποιήσει όλμους διασποράς στην πολιορκία της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους πόλης Μιζουράτα, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή, με την Τρίπολη να διαψεύδει τον ισχυρισμό της ΜΚΟ. Το ΝΑΤΟ "ξέμεινε" από πυρομαχικά!

"Τους προκαλώ να το αποδείξουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Μιζουράτα, "θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους".

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις όλμων διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου. "Είναι φρικιαστικό το ότι η Λιβύη χρησιμοποιεί όπλα αυτού του είδους", ανέφερε ο Στιβ Γκους, διευθυντής ενός τμήματος του HRW το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη χρήση τέτοιων όπλων, στο ανακοινωθέν.

"Ερευνητές επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς", σημείωσε το Παρατηρητήριο στο ανακοινωθέν του, που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Τα συγκεκριμένα βλήματα "θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξ αιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρεί και δεν έχουν εκραγεί", ανέφερε ο Γκους.

Σύμφωνα με το HRW, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να διακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μιζουράτα από τα βλήματα αυτά.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα - τον τελευταίο μεγάλο θύλακα που κρατούν στην δυτική Λιβύη - είπε επίσης ότι χρησιμοποιούνται όπλα διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι, όμως, απέρριψε την κατηγορία. "Αν χρησιμοποιούσαμε τέτοιες βόμβες οι αποδείξεις θα παρέμεναν εκεί για μέρες κι εβδομάδες και ξέρουμε πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα θα έλθει μαζικά στη χώρα μας σύντομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα μας ενοχοποιούσε ακόμα κι αν ήμασταν εγκληματίες", είπε.

Σήμερα, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον 100 ρουκέτες τύπου Grad σήμερα στη Μιζουράτα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις, με τον εκπρόσωπο των εξεγερμένων, Γκεμάλ Σαλέμ, να δηλώνει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έβαλαν στο στόχαστρό τους ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών και ένα άλλο που παρασκευάζει μαγειρικό λάδι.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε χθες πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».

Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

Η Λιβύη έχει προσκαλέσει την UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μιζουράτα .ενώ σήμερα Σάββατο στην πόλη θα μεταβεί μια ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού, πρόσθεσε. Η Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι έφθασε στην πόλη, ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Το ΝΑΤΟ "ξέμεινε" από πυρομαχικά!

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν αεροπορικά στη Λιβύη έχουν έλλειψη από βόμβες ακρίβειας και άλλου είδους πολεμοφόδια, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους και την Ατλαντική Συμμαχία, η εφημερίδα τονίζει πως η έλλειψη τούτη υπογραμμίζει τις περιορισμένες δυνατότητες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών για να φέρουν εις πέρας επί μακρόν μία παρόμοια, σχετικώς μέτριας έκτασης, επιχείρηση.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει λεπτομερώς που οφείλεται αυτή η έλλειψη πυρομαχικών.

Το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει από τις 31 Μαρτίου τα ηνία του πολεμικού άρματος που έχει επιφορτισθεί από τη διεθνή συμμαχία χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, να εφαρμόσουν το γράμμα της απόφασης 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ και να βομβαρδίσουν όσους στόχους των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του πληθυσμού της Λιβύης.

Το Βερολίνο "πάγωσε" έξι δισ. σε κρατικούς πόρους της Λιβύης

Η Γερμανία "πάγωσε" έξι δισεκατομμύρια δολάρια (4.15 δισεκατομμύρια ευρώ) σε κρατικούς πόρους της Λιβύης, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Spiegel.

Το ποσό αυτό αναφέρεται σε υπόμνημα που συνέταξε ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος ζητεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη, να μεταφερθούν στα Ηνωμένα Έθνη.