Η ανάπτυξη της οικονομίας της ΠΓΔΜ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των πρώτων εκατό ημερών της νέας κυβέρνησής του.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4,3%, ενώ το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις δημόσιες επενδύσεις και στην αύξηση των εξαγωγών ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας στη χώρα, λέγοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 28,2% και ότι πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, σημείωσε ότι η ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία της χώρας που παρουσίασε ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το SDSM ανέφερε ότι στα οχτώ χρόνια που ο κ. Γκρούεφσκι είναι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο μέσος όρος ανάπτυξης του ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 2%, ενώ οι πολίτες της χώρας έχουν τους χαμηλότερους μισθούς μεταξύ των χωρών της περιοχής.

TAGS