Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ιαπωνία, καθόσον η ραδιενέργεια στα αεροδρόμια και τους λιμένες της χώρας βρίσκεται σε επίπεδα «κατά πολύ κατώτερα από τα όρια ασφαλείας», ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΟΜΤ), μία από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ η οποία εδρεύει στη Μαδρίτη. Επιστρατεύθηκε ζεόλιθος στη Φουκουσίμα.

Πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στην Ιαπωνία, έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα, στα βόρεια της νησιωτικής χώρας, το οποίο προκλήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό και το βιβλικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Μόνον 352.800 ξένοι υπήκοοι αποβιβάσθηκαν στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, ήτοι κατά 50,3% λιγότεροι από το περασμένο έτος και ο αριθμός αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού της Ιαπωνίας.

«Η παρούσα κατάσταση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τα ταξίδια προς και από την Ιαπωνία. Οι μετρήσεις της ραδιενέργειας στους αερολιμένες και τους λιμένες της Ιαπωνίας συνεχίζουν να αποδεικνύουν πως τα επίπεδα παραμένουν πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας», τονίζει ο ΟΜΤ.

«Επί πλέον, οι έλεγχοι στους επιβάτες, τις αποσκευές και τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Ιαπωνία που πραγματοποιούνται από τις άλλες χώρες, στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής ασφαλείας τους, δεν έχουν δείξει την ύπαρξη κάποιου κινδύνου για την υγεία, ή την ασφάλεια», προσθέτει ο Οργανισμός.

Επιστρατεύθηκε ζεόλιθος στη Φουκουσίμα

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα προσπαθούν να μειώσουν τη ραδιενεργή μόλυνση στα ύδατα ανοικτά του παραθαλάσσιου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji Press σήμερα.

Οι εργάτες απέθεσαν περίπου 300 κιλά ζεόλιθο - ένα ορυκτό που οι αρχές ελπίζουν ότι θα απορροφήσει ραδιενέργεια από το νερό το οποίο αντλείται από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου και καταλήγει στη θάλασσα - στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο πιο πέρα από μια αντλία που βγαίνει από τον αντιδραστήρα 1.

Υπάρχει αρκετή ακόμα ποσότητα του συγκεκριμένου ορυκτού για χρήση μέσα στο σαββατοκύριακο.

Η εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), μελετά πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στην μείωση της ραδιενεργής μόλυνσης στα νερά του ωκεανού. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική η μέθοδος, ζεόλιθος ενδέχεται να τοποθετηθεί και μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς είναι γεμάτα νερό μολυσμένο με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.