Αποκαλύψεις σχετικά με την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας έκανε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, τόνισε πως οι εξοπλισμός του γερμανικού στρατού βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση:  

«Σε ό,τι αφορά τα εναέρια συστήματα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τους αριθμούς-στόχους που ανακοινώσαμε πριν από έναν χρόνο ότι θέλουμε να διαθέτουμε στο ΝΑΤΟ εντός 180 ημερών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι αιτία των ελλείψεων είναι τα προβλήματα στις παραλαβές ανταλλακτικών για αεροσκάφη και οι τεχνικές βλάβες των ελικοπτέρων του Ναυτικού, καθώς όπως είπε, ως τώρα είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον «πολύ καλό εξοπλισμό» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και λιγότερο στην συντήρηση του εξοπλισμού που βρίσκεται στην Γερμανία

«Η παραγωγή, για παράδειγμα, ανταλλακτικών έχει μειωθεί εδώ και χρόνια. Η συντήρηση και οι έλεγχοι προχωρούν αργά», δήλωσε και προειδοποίησε ότι για την βελτίωση της κατάστασης απαιτείται χρόνος και κεφάλαια.

Στήριξη στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας προσέφερε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Άμυνας Χένινγκ Ότο, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, σημείωσε ότι «από το 2016 θα είναι απαραίτητη η αύξηση στο προϋπολογισμό για τον αμυντικό εξοπλισμό» και μάλιστα «με όσα χρήματα χρειάζονται προκειμένου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις».