Καταγγελίες – σοκ για κακομεταχείριση και κακοποίηση μεταναστών σε κέντρα κράτησης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα εναντίον οκτώ εργαζομένων.

Πρόκειται για τρία κέντρα που βρίσκονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Άγρια βασανιστήρια

Έξι από τους φρουρούς που αντιμετωπίζουν σε βάρος τους έρευνα εργάζονται σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Μπούρμπαχ, όπου διαμένουν περίπου 700 μετανάστες.

Οι έρευνες εκεί ξεκίνησαν αφού η αστυνομία ενημερώθηκε για την ύπαρξη βίντεο και φωτογραφιών που απεικονίζουν κακοποιήσεις εναντίον των μεταναστών οι οποίες φτάνουν  τα όρια των βασανιστηρίων.

Οι φρουροί φέρονται να ανάγκασαν έναν μετανάστη να ξαπλώσει σε ένα στρώμα καλυμμένο με εμετό, δήλωσε ο εισαγγελέας Γιοχάνες Ντάχαϊμ. Η αστυνομία εντόπισε επίσης μια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο στην οποία φαίνεται ένας δεμένος μετανάστη ξαπλωμένος στο πάτωμα και από πάνω του ένας φρουρός, ο οποίος τον πατά με την μπότα του στον σβέρκο, την ώρα που ένας συνάδελφός του παρακολουθεί τη σκηνή χαμογελώντας.

Σε δύο άλλους φρουρούς βρέθηκε απαγορευμένος εξοπλισμός, όπως γκλομπ.

Οι αρχές έχουν ανακρίνει εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο του Μπούρμπαχ, επεσήμανε ο Ντάχαϊμ.

Σωρεία οι καταγγελίες

Ταυτόχρονα με την έρευνα, καταγγελίες υπάρχουν και για φρουρούς σε κέντρα μεταναστών στην Έσση, τη διαχείριση των οποίων έχει η ιδιωτική εταιρεία European Homecare, αν και αυτή έχει αναθέσει σε άλλες εταιρείες τη φρούρηση τους.

Ακόμη δύο άνδρες φρουροί, ηλικίας 30 και 37 ετών, κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν εναντίον μεταναστών σε ένα κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στο Μπαντ Μπέρλεμπουργκ.