Την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Καταλονίας μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εμποδίσει τη διεξαγωγή του.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο διαβεβαίωσε για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει» προς μια διαβούλευση.

Παράλληλα η Καταλονία ξεκίνησε δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην επαρχία αυτή να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα.

Η κυβέρνησή της Καταλονίας θα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επιχειρηματολογία του υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την απόφασή του.