Η διεύρυνση της ΕΕ, οι σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και η ουκρανική κρίσης ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ακροαματική διαδικασία του υποψήφιου Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Ο Αυστριακός Επίτροπος, απαντώντας στις των ευρωβουλευτών, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί σημασία στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα των διαβουλεύσεων με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τα όσα είπε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι για την επόμενη πενταετία δεν θα υπάρξει καμιά διεύρυνση, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία της μελλοντικής προσάρτησης των υποψήφιων κρατών:

«Οι εταίροι δεν θα προσχωρήσουν στην Ένωση εάν δεν αποβάλλουν το ιστορικό βάρος του παρελθόντος και δεν υιοθετήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως διόδους ένταξης».

Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον Γιοχάνες Χαν, να υπόσχεται πως θα συμβάλλει προσωπικά στην προοπτική της ασφαλούς γειτονίας.