Την ημέρα της 65ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επέλεξαν οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, για να δείξουν τη δυναμική τους, προβάλλοντας τα αιτήματα για πολιτικές ελευθερίες με την ελπίδα να "λυγίσουν" το Πεκίνο.

Την ώρα που αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και στελέχη της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ με τον επικεφαλής Λεούνγκ Τσουν-γινγκ άνοιγαν σαμπάνιες κατά την επίσημη τελετή για την 1η Οκτωβρίου, δίνοντας το στίγμα των εορταστικών εκδηλώσεων, αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τα σημεία γύρω από την πλατεία Golden Bauhinia.

"Η ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και η ανάπτυξη της ηπειρωτικής χώρας είναι στενά συνδεδεμένες. Οφείλουμε να εργαστούμε χέρι-χέρι ώστε το κινεζικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα", δήλωσε ο Λεούνγκ.

"Είναι κατανοητό διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για επιθυμητές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο είναι σαφώς προτιμότερο να διεξαχθεί καθολική ψηφοφορία παρά να μη διεξαχθεί", δήλωσε.

"Ελπίζουμε ότι όλοι οι τομείς της κοινωνίας θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση ειρηνικά, νομικά, ορθολογικά και πραγματιστικά" για την προώθηση της "συνταγματικής ανάπτυξης μας", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συζητήσει για την τρέχουσα πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στη σημερινή τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι διαδηλωτές, με ορισμένες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες να μετακινούν το προσωπικό τους σε εγκαταστάσεις στα προάστια του Χονγκ Κονγκ προληπτικά, ώστε τυχόν εντεινόμενες ταραχές στο οικονομικό κέντρο να μην διαταράξουν το εμπόριο και άλλες κρίσιμες δραστηριότητες, σύμφωνα με δύο εταιρίες επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την πόλη χθες το απόγευμα αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να ανοίξουν τις πολύχρωμες ομπρέλες που είχαν χρησιμοποιήσει την Κυριακή για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού της αστυνομίας, με τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν λόγο για "επανάσταση των ομπρελών".

Οι φοιτητές εξεγέρθηκαν κυρίως για την απόφαση της Κίνας, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να διεξαχθούν εκλογές με καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ το 2017, αλλά με το Πεκίνο να αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.