Δύο προϋποθέσεις έθεσε η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς, για την υιοθέτηση του ευρώ, αρνούμενη να ορίσει μια ημερομηνία.

"Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με το ρυθμό της ένταξης στο ευρώ, πρέπει να θέσουμε μια άλλη: ποια είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη και προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει", δήλωσε η Κόπατς παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τις γενικές γραμμές της πολιτικής της.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως, αν η ευρωζώνη πρέπει να "ενισχυθεί", η Πολωνία πρέπει από την πλευρά της να εκπληρώνει όλα τα ενταξιακά κριτήρια, "κάτι που θα ήταν σε κάθε περίπτωση καλό για την οικονομία της".

Ακόμη, η Κόπατς υπογράμμισε η ενίσχυση της πολωνικής οικονομίας και η σταθεροποίηση της ευρωζώνης είναι τα δύο κύρια κριτήρια που θα καθορίσουν το πότε θα ενταχθεί η Πολωνία στην ευρωζώνη.

Η πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως η Πολωνία "δεν είναι ικανοποιημένη" από τις προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αρωγή προς τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο που υιοθετήθηκε ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

"Δικαιούμαστε να περιμένουμε από την πλευρά της ΕΕ πως η αρωγή της προς την πολωνική ύπαιθρο θα αντιστοιχεί στις απώλειες που υφιστάμεθα", δήλωσε η Κόπατς στην ομιλία της, την οποία εκφώνησε πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της, που αναμένεται το βράδυ.

Πρότεινε μια "πραγματιστική" πολιτική έναντι της ουκρανικής κρίσης, ζητώντας παράλληλα την "αλληλεγγύη" της διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας.