Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε νέους εμπορικούς φραγμούς κατά της Ουκρανίας απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η εφαρμογή ενός διατάγματος» που υιοθέτησε πρόσφατα η ρωσική κυβέρνηση και «προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» ήδη «αντιβαίνει» τη συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΕ αποδέχθηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο, υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσε αυτή την προειδοποίηση στην απάντησή του σε μια επιστολή που του είχε αποστείλει ο Πούτιν την 17η Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να αναθεωρηθεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, που είχε αποτελέσει εξάλλου μια από τις αιτίες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και κατά συνέπεια της κρίσης στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας.

Ο Μπαρόζο εξάλλου ανέφερε στον Πούτιν, ότι η συμφωνία σύνδεσης μπορεί να τροποποιηθεί μόνον ανάμεσα στα δύο μέρη τα οποία την έχουν συνάψει, την ΕΕ και την Ουκρανία, αφού παραμένει «διμερής» και οι όροι της δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς.