Οι συστηματικές παραβιάσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σε μια έκθεση βασισμένη σε σχεδόν 500 συνεντεύξεις, ο ΟΗΕ αναφέρει πως οι μαζικές εκτελέσεις, οι απαγωγές γυναικών και κοριτσιών, τα οποία κρατούν σε  συνθήκες σεξουαλικής δουλείας και η χρησιμοποίηση παιδιών ως πολεμιστές, πιθανώς συνιστούν εγκλήματα πολέμου. 

«Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται επιθέσεις που στοχοθετούν απ' ευθείας αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, εκτελέσεις και άλλους στοχευμένους φόνους αμάχων, απαγωγές, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής και άλλης σωματικής βίας που διαπράττονται εναντίον γυναικών και παιδιών, καταναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, καταστροφή και βεβήλωση τόπων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αναίτια καταστροφή και λεηλασία ιδιοκτησίας και άρνηση θεμελιωδών ελευθεριών», αναφέρεται στην έκθεση. 

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον των σουνιτών μαχητών έχουν προκαλέσει «σημαντικούς θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» πλήττοντας χωριά, ένα σχολείο και νοσοκομεία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.