Αυστηρή προειδοποίηση απηύθηναν οι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης στις υποθέσεις της Υεμένης.

Η σύσταση αυτή «φωτογραφίζει» ην υποστήριξη που φέρεται ότι παρέχει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες που έχουν καταλάβει την υεμενιτική πρωτεύουσα.

«Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ξένες παρεμβάσεις με βάση το θρήσκευμα», υπογράμμισαν οι υπουργοί Εσωτερικών του Συμβουλίου στο τέλος μιας έκτακτης συνόδου τους χθες το βράδυ στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πρόκειται για μια αναφορά στο σιιτικό Ιράν, το οποίο κατηγορείται από τις αρχές της Υεμένης ότι υποστηρίζει την εξέγερση της Άνσαρ αλ-Αλλάχ, η οποία δρα στο στυλ της λιβανέζικης σιιτικής Χεζμπολάχ, περιφερειακού συμμάχου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Υεμένης και του λαού της είναι απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι αντάρτες της Άνσαρ αλ-Αλλάχ, οι λεγόμενοι χούτι, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη βόρεια Υεμένη, εισήλθαν στις 21 Σεπτεμβρίου στη Σαναά όπου πήραν τον έλεγχο των βασικών δημόσιων κτιρίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.