«Η αύξηση των διαφορών και της ανισότητας θέτει σε κίνδυνο την συμμετοχική και περιεκτική δημοκρατία», υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Μιλώντας ενώπιον του ανώτατου συμβουλίου «δικαιοσύνης και ειρήνης» του Βατικανού, ο Ποντίφικας τόνισε πως «η συμμετοχική και περιεκτική Δημοκρατία προϋποθέτει πάντα μια οικονομία και μια αγορά οι οποίες να είναι δίκαιες και να μην απομονώνουν τους ανθρώπους».

Ο Πάπας πρόσθεσε ακόμη ότι «ενώπιον μιας ολοένα και αυξανόμενης καταναλωτικής ιδεολογίας, η οποία δεν δείχνει να υιοθετεί υπεύθυνη στάση έναντι των πόλεων και της πλάσης», πρέπει να δημιουργηθούν «μηχανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων της εργασίας , όπως και του περιβάλλοντος».

Ο πάπας αναφέρθηκε, επίσης, στην «εκμετάλλευση η οποία βασίζεται στην έλλειψη ομοιομορφίας του κόστους εργασίας στις διάφορες περιοχές του πλανήτη», από την στιγμή που «δισεκατομμύρια άτομα ζουν με λιγότερο από δυο δολάρια την ημέρα».

«Το κοινωνικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, ούτε το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένη μεταβλητή, σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές αγορές. Είναι βασικό αγαθό για την αξιοπρέπεια, την δημιουργία μιας οικογένειας, όπως και για την οικοδόμηση του καλού εντός του κοινωνικού συνόλου και, βεβαίως, για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Ποντίφικας.