Σύγχυση και ερωτηματικά προκαλεί το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, στο οποίο φαίνεται ο ηγέτης της οργάνωσης να διαψεύδει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να πέφτει νεκρός από σφαίρες του στρατού της Νιγηρίας.

«Εδώ είμαι, ζωντανός. Δεν θα πεθάνω παρά την ημέρα που ο Αλλάχ θα μου πάρει την πνοή», δήλωσε ο Σεκάου στο βίντεο που παρουσιάζονται σκηνές ακραίας βίας: Ένας αποκεφαλισμός, ένας λιθοβολισμός μέχρι θανάτου, ένας ακρωτηριασμός.

Στο βίντεο διάρκειας 36 λεπτών, εμφανίζεται ο Σεκάου ντυμένος με στρατιωτική φόρμα, όρθιος μπροστά από ένα φορτηγάκι να πυροβολεί στον αέρα με ένα αντιαεροπορικό όπλο. Στη συνέχεια μιλά για 16 λεπτά στα αραβικά και στη γλώσσα χάουσα, την πιο διαδεδομένη στη βόρεια Νιγηρία.

Κανένα στοιχείο από το βίντεο δεν προδίδει το πότε ή το πού γυρίστηκε.

Ο Σεκάου χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του στρατού για τον θάνατό του «προπαγάνδα». «Είμαι ακόμη ζωντανός. Κάποιοι αναρωτιούνται αν ο Σεκάου έχει δύο ζωές. Όχι, δεν έχω παρά μία, στο όνομα του Αλλάχ», λέει.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Σεκάου είναι νεκρός και ότι έχει επίσης σκοτωθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία σε μάχες με τον στρατό ο άνδρας που εμφανίζεται στα βίντεο και ισχυρίζεται ότι είναι ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ.

Οι ΗΠΑ, όπως και πολλοί ειδικοί, είχαν αμφισβητήσει τα λεγόμενα του στρατού.