Τη στήριξη του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ θα έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ στην κούρσα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 με αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro».

«Ήξερα ανέκαθεν πως ο Αλέν Ζιπέ θα είναι παρών στο ραντεβού με το πεπρωμένο του και με το πεπρωμένο της Γαλλίας. Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να με χαροποιήσουν περισσότερο, για εμένα τον ίδιο, για εκείνον και κυρίως για τη χώρα μας», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος (2005-2007) της χώρας.

Ο Ζακ Σιράκ συνέχισε: «Αν είχα την ενέργεια, θα είχα ήδη κρατήσει μια θέση για μένα, έστω και μικρή, στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του».

Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι συνεχίζουν να εκτιμούν πολύ τον Σιράκ, αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις και οι δηλώσεις του είναι πολύ σπάνιες εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο πρώην πρόεδρος ανέκαθεν επαινούσε τον Ζιπέ —ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα της δεξιάς στις προκριματικές εκλογές του 2016 ενόψει των προεδρικών του 2017— ενώ τρέφει πολύ ισχυρή απέχθεια γι' αυτόν που τον διαδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Ηλυσίων, τον Νικολά Σαρκοζί.

Η δήλωση του Σιράκ έρχεται μερικές ημέρες έπειτα από μια αιχμηρά δήλωση της συζύγου του, της Μπερναντέτ, εναντίον του Αλέν Ζιπέ. «Είναι πολύ, πολύ ψυχρός και δεν προσελκύει τους ανθρώπους», δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1. «Τι σχέση έχει ο Αλέν Ζιπέ με τον Νικολά Σαρκοζί;», αναρωτήθηκε.