Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κυρώσεις των δυτικών ενάντια στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν , που επεσήμανε ότι τα εμπόδια αυτά δεν θα εμποδίσουν τη χώρα να γίνει μεγάλη οικονομική δύναμη.

Κατά την ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο, επεσήμανε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει μια ανεξάρτητη και ισχυρή οικονομία, με υγιές ισοζύγιο και χωρίς την ανάγκη να περιορίζει τις κινήσεις κεφαλαίων:

«Θέλουμε αληθινά μια χώρα που είναι ισχυρή, ευημερούσα, ελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο».

Υπογράμμισε εξάλλου τη σημασία της ανάπτυξης δεσμών με τους ανατολικούς εταίρους της Ρωσίας, ιδιαίτερα την Κίνα, ενώ συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα προωθήσει την υιοθέτηση των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδιώκει η χώρα του να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και αποθεματικό νόμισμα.

Χωρίς να εμφανίζεται να αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην επιδείνωση της προοπτικής της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια σειρά δημοσιονομικών επιτυχιών της κυβέρνησής του, αλλά και στον ρυθμό επέκτασης των τομέων της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια σε τομείς και εταιρείες που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε πως η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη μιας «ανοικτής» οικονομίας της αγοράς και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)—αντίθετα, όπως σχολίασε ειρωνικά, με ορισμένες από τις χώρες που τον ίδρυσαν.

Εμβαθύνοντας στο ζήτημα αυτό, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ιδιωτικοποίηση εταιρειών-κλειδιών του κλάδου θα προχωρήσει. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να βγούμε στις αγορές και να διαθέσουμε μεγάλα πακέτα μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της χώρας μας, οι οποίες ελέγχονται από το δημόσιο», είπε.