Μπλόκο στη χρηματοδότηση από το εξωτερικό των αναγνωρισμένων ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων βάζει η Αυστρία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που τίθεται σε διαβούλευση, απαγορεύεται η χρηματοδότηση από το εξωτερικό και των ιμάμηδων. Αυτό σημαίνει ότι οι 65 ιμάμηδες, οι οποίοι είναι διορισμένοι υπάλληλοι της τουρκικής Υπηρεσίας Θρησκευμάτων, δεν θα επιτρέπεται στο μέλλον να πληρώνονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σέμπαστιαν Κουρτς, δεν θα αποκλείεται μια εφάπαξ δωρεά από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ένα κληροδότημα, ωστόσο η διαχείριση μιας τέτοιας περιουσίας θα πρέπει να γίνεται στην Αυστρία.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση όλων των αναγνωρισμένων ισλαμικών θρησκευτικών κοινοτήτων να παρουσιάζουν τη διδασκαλία και το θρησκευτικό περιεχόμενό της στη γερμανική γλώσσα και να το καταθέτουν στην αυστριακή Υπηρεσία Θρησκευμάτων, που σημαίνει, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουρτς, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γερμανική έκδοση του Κορανίου.

Προβλέπεται επίσης πως όλες οι διδασκαλίες, έθιμα και θεσμοί της θρησκευτικής κοινότητας δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν στην αυστριακή νομοθεσία, και σε περίπτωση μη προσαρμογής σε αυτή τη διάταξη θα αναστέλλεται η αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας, ενώ ιμάμηδες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή συνιστούν κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας θα πρέπει να απολύονται από τη θρησκευτική κοινότητα.