Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963 θα αρθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε ομιλία του ενώπιον της νέας κυβέρνησης που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Άσαντ είπε ότι ο νόμος που θα καταργεί τον προηγούμενο με βάση τον οποίο εφαρμοζόταν επί 48 χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ εντός της επόμενης εβδομάδας. Προειδοποίησε όμως ότι η νέοι νόμοι δεν θα είναι "επιεικής" απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε "σαμποτάζ".

Ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητά του παραμένει η σταθερότητα της χώρας αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνταν μεταρρυθμίσεις για "να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο" μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Στην ομιλία του ο Άσαντ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων κατά τις κινητοποιήσεις αυτές. "Το αίμα που χύθηκε μας θλίβει (...) Λυπούμαστε για το θάνατο όλων αυτών των ανθρώπων, πολιτών ή αστυνομικών, και τους θεωρούμε μάρτυρες", είπε.