Την απόφασή του να μην παραιτηθεί – όπως είναι τι αίτημα των διαδηλωτών – ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, που όμως όπως επεσήμανε είναι ανοιχτός σε διάλογο. 

«Δεν θα παραιτηθώ διότι πρέπει να φέρω σε πέρας το έργο της καθολικής ψηφοφορίας», είπε ο Λεούνγκ, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία στην πρώην βρετανική αποικία και προσέθεσε: 

«Σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, αν υπάρχουν διαδηλωτές που περικυκλώνουν, επιτίθενται ή καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, όπως το αρχηγείο της αστυνομίας ή το γραφείο του κυβερνήτη (...) οι επιπτώσεις είναι σοβαρές».

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ θα συναντηθεί σύντομα με τους φοιτητές για να συζητήσουν το θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι δηλώσεις του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ έγιναν λίγη ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο που έθεσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι προτίθενται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια.

Οι διαδηλωτές έχουν εξεγερθεί εναντίον της απόφασης του Πεκίνου, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να διεξαχθούν το 2017 οι εκλογές για να αναδειχθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης με καθολική ψηφοφορία, αλλά το Πεκίνο να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων.

Εξάλλου ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.