Ένα ζοφερό σενάριο για τον Έμπολα ανέπτυξε ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση του ιού.

Όπως επεσήμανε ο Άντονι Μπάνμπουρι στην εφημερίδα Telegraph ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος που θα προέκυπτε θα μπορούσε μεταδίδεται από αέρος!

Σύμφωνα τον Μπάνμπουρι, τα μέλη ιατρικών δομών εργάζονται σκληρά ώστε να αποτρέψουν την δραματική εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

«Όσο περισσότερο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και “φιλοξενείται” στο χωνευτήρι της Δυτικής Αφρικής, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο ειδικός.

Προσέθεσε πως πρόκειται για ένα «εφιαλτικό σενάριο», το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει.

Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε πως η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά» και πως οι γιατροί πρέπει να «χτυπήσουν τον Έμπολα σκληρά» ώστε να χαλιναγωγήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανακοίνωσε πως  περίπου 100 άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή που νοσηλεύεται στο Ντάλας των ΗΠΑ με τον ιό αλλά από αυτούς μόνο ένας μικρός αριθμός μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσει τα συμπτώματα.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε δε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού Έμπολα στο εσωτερικό της χώρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο δρ. Τόμας Φρίντεν ανέφερε ότι η υπηρεσία του εξετάζει με προσοχή το θέμα της ασφαλούς απομάκρυνσης των ιατρικών αποβλήτων.