Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την άρση του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της τουρκάλας κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ.

Η κοινωνιολόγος, που διώκεται εδώ και 16 χρόνια για συμμετοχή το 1998 σε μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολ, αρνείται την κατηγορία και έχει καταφύγει στη Γαλλία.

Ήδη από την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της νέας δίκης που διεξάγεται σε βάρος της πανεπιστημιακού, οι δικαστές ακύρωσαν αυτό το ένταλμα που έχει εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια σε βάρος της κατηγορουμένης, δεδομένης της μακράς διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εναντίον της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Το δικαστήριο στη συνέχεια ανέβαλε τη διαδικασία για τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα ακούσει τους δικηγόρους της Σελέκ επί της ουσίας του θέματος.

Η 43χρονη συνελήφθη το 1998 έπειτα από μια έκρηξη στην αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης που είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό εκατό.

Η δικαιοσύνη κατηγορούσε την κοινωνιολόγο, γνωστή για της εργασίες της σχετικά με τους Κούρδους, ότι είναι μέλος της ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ότι προετοίμασε την επίθεση και τοποθέτησε τη βόμβα, κάτι που η ίδια ανέκαθεν διέψευδε. Η Σελέκ απελευθερώθηκε το 2003, όταν μια έκθεση εμπειρογνωμόνων απέδωσε την έκρηξη σε διαρροή αερίου.

Βάσει της έκθεσης αυτή και της υπαναχώρησης του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, τα τουρκικά δικαστήρια αθώωσαν τρεις φορές την Πινάρ Σελέκ, το 2006, το 2008 και το 2011. Όμως κάθε φορά το Εφετείο ακύρωνε τις ετυμηγορίες.

Το 2012, ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να δικάσει ξανά την κοινωνιολόγο και την καταδίκασε το 2013 σε ισόβια κάθειρξη. Το Εφετείο ακύρωσε και πάλι αυτή την καταδίκη και διέταξε την πραγματοποίηση νέας δίκης.

Σήμερα ζει στο Στρασβούργο,ενώ πέρυσι της χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Ο δρόμος της επιστροφής άνοιξε...