current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση19:09

Σε κλίμα απαισιοδοξίας οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία. 

Δημοσίευση 19:09’
αρθρο-newpost

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία. 

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία. Επτά περίπου εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, ωστόσο τα πολυάριθμα προβλήματα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να παίξουν σοβαρό ρόλο στην συμμετοχή. 

Οι εκλογές της 5ης Οκτωβρίου προκηρύχθηκαν μετά την πτώση στις 6 Αυγούστου της κυβέρνησης με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ένα χρόνο ήταν αντιμέτωπη με μαζικές διαμαρτυρίες, καταστροφικές πλημμύρες και σοβαρή κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το 70% του πληθυσμού βλέπει με απαισιοδοξία το μέλλον.

Τις 240 έδρες στη Βουλγαρική Βουλή διεκδικούν 6.063 υποψήφιοι, από 56 πολιτικά κόμματα, 38 από τα οποία συγκροτούν επτά συνασπισμούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών και Μάρκετινγκ, επτά πολιτικά κόμματα πιθανώς θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, το GERB – «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία, το Πατριωτικό Μέτωπο και το Ataka.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 55% των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες στις 5 Οκτωβρίου.

Το GERB θα λάβει ποσοστό 36,1%, το BSP 18,6%, το MRF 16,3%, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο 6,6%, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία 4,8%, το Πατριωτικό Μέτωπο 4,8%, το Ataka 4,6%.

Με επτά κόμματα στη Βουλή το GERB θα καταλάβει 97 έδρες, το BSP 49 έδρες, το MRF 42, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο 17, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία και το Πατριωτικό Μέτωπο από 13 έδρες και το Ataka 12, με βάση την έρευνα.


σχετικα αρθρα