Για πρώτη φορά στην ιστορία του το κόμμα των Πρασίνων στη Σουηδία συμμετέχει σε κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λέφβεν.

«Ο σουηδικός λαός ψήφισε υπέρ της εναλλαγής και μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είναι έτοιμη να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε ο 57χρονος Λέφβεν κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησής του στη Βουλή της χώρας.

Έξι υπουργεία αναμένεται πήρε το κόμμα των πρασίνων στη νέα κυβέρνηση. Οι δύο εκπρόσωποί τους οι Όσα Ρόμσον και Γκούσταβ Φρίντολιν, γίνονται αντιστοίχως υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Παιδείας. Πήραν ακόμη το υπουργείο Διεθνούς Αρωγής, αυτό των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Κατανάλωσης, αυτό της Κατοικίας και αυτό του Πολιτισμού.

«Η νέα σουηδική κυβέρνηση είναι μια φεμινιστική κυβέρνηση», δήλωσε ακόμη, πριν ανακοινώσει ένα κατάλογο με 24 ονόματα, 12 ανδρών και 12 γυναικών.

Υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μάργκοτ Βάλστρεμ, 60 χρόνων, και υπουργός Οικονομικών η Μαγκνταλένα Άντερσον, μια 47χρονη οικονομολόγος που είχε διατελέσει επικεφαλής της εφορίας.

Ο «κοκκινο-πράσινος» συνασπισμός που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου δεν ελέγχει παρά 138 έδρες από τις 349 του κοινοβουλίου. Αυτή η μειοψηφία θα τον υποχρεώσει να αναζητήσει ψήφους από το Κόμμα της Αριστεράς και κεντρώα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.