Την απόφαση να κατασχέσει 800 μπαλκόνια, τα οποία βρίσκονται στα κτίρια που οικοδομήθηκαν για να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτες οικογένειες της Λ΄Άκουιλα, έλαβε σήμερα η εισαγγελία της πόλης.

Μετά τον ισχυρό σεισμό της 6ης Απριλίου 2009 στην πρωτεύουσα Αμπρούτσο, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 309 ανθρώπους, η τότε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε προκρίνει την οικοδόμηση νέων κτιριακών συγκροτημάτων εκτός του ιστορικού κέντρου, το οποίο υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Οι νέοι «πολεοδομικοί δορυφόροι» που χτίστηκαν γύρω από την Λ' Άκουιλα ονομάσθηκαν Νew Towns («Νέες πόλεις»). Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός είχε εγκαινιάσει προσωπικά μέρος των κτιρίων.

Πριν ένα μήνα όμως ένα από τα μπαλκόνια των τριώροφων οικημάτων κατέρρευσε και έπεσε πάνω σε εκείνο του κάτω ορόφου.

Τα μπαλκόνια που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν, ή να «αποκολληθούν», είναι 800 — επί συνόλου περίπου 4.500 κατοικιών, ενώ ο δήμαρχος της πόλης έχει ήδη απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν στα επικίνδυνα αυτά μπαλκόνια.

Η εισαγγελία έχει αρχίσσει έρευνα για απάτη σε βάρος του δημοσίου από τους κατασκευαστές αλλά και την πρόκληση μερικής κατάρρευσης κτιρίων εξ αμελείας.