Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που αποδίδονται στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν φέρεται ότι κατηγόρησε τους συμμάχους της χώρας του, μεταξύ των οποίων την Τουρκία, ότι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν »τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία.

«Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν (...) Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου», επέμεινε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν οι σύμμαχοί μας στην περιοχή, οι Τούρκοι είναι μεγάλοι φίλοι, όπως και οι Σαουδάραβες και οι κάτοικοι των ΗΑΕ και άλλοι. Όμως το μοναδικό συμφέρον τους ήταν να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και γι' αυτό διεξήγαγαν έναν πόλεμο δια πληρεξουσίων ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες και προμήθευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όλους αυτούς που δέχονται να πολεμήσουν εναντίον του (Μπασάρ) αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μπάιντεν σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News.