Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε ατύχημα μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσει να μειώνεται η ραδιενέργεια και περίπου έξι με εννέα μήνες για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του.

«Εκτιμούμε πως θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο για να καταφέρουμε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας», εξήγησε ο Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco).

«Αφότου έχει περαιωθεί η πρώτη φάση, θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού κατορθώσουμε να μειώσουμε τις διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα», μειώνοντας τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα μία κοινή πρωτοβουλία, που θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, για την ανοικοδόμηση των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας, που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Τακεάκι Ματσουμότο ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, πως αντιπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες πρόκειται να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί.