Συγγνώμη ζήτησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Αφορμή το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ότι οι σύμμαχοι και εταίροι των αμερικανών μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για να «διευκρινίσε» τις παρατηρήσεις που έκανε.

«Ο αντιπρόεδρος απολογείται για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας στην περιοχή έχουν σκόπιμα υποστηρίξει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην οποία σημειώνεται επίσης ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στις παρατηρήσεις που αποδόθηκαν στην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι σύμμαχοί μας» στην αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και φέρεται να κατηγόρησε τους συμμάχους των αμερικανών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ότι έχουν χρηματοδοτήσει ένοπλες οργανώσεις και "τρομοκράτες" στη Συρία.

Ο Ερντογάν είχε πει: «Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν (...) Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου».