Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ που έχουν παραλύσει την πρώην βρετανική αποικία, κλήθηκαν από τις αρχές να διαλυθούν μέχρι αύριο, Δευτέρα, ώστε να επιτρέψουν στην πόλη να ξαναπάρει τον δρόμο της δουλειάς, ενώ νέες συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με την αστυνομία.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές επειδή τον θεωρούν μαριονέτα του Πεκίνου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των αρχών "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη".

Πρέπει να επιτραπεί στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων "να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή και μια φυσιολογική δραστηριότητα", τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν τις βιαιότητες εναντίον τους από αγανακτισμένους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν υποστηρικτές του Πεκίνου και άνθρωποι των τριάδων, της κινεζικής μαφίας.

"Ειρήνη! Αντι-βία!", φώναζαν χθες, Σάββατο, το βράδυ οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Σήμερα το πρωί, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος. Μένει να φανεί αν επέστρεψαν στα σπίτια τους απλώς για να αναλάβουν δυνάμεις, όπως κάνουν εδώ και μια εβδομάδα, ή αν περίμεναν το μήνυμα των αρχών.

TAGS