Άνοιξαν οι κάλπες για τις σημερινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βραζιλία, στις οποίες οι 142 εκατ. πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση των κοινωνικών κατακτήσεων που προώθησε η κεντροαριστερά τα τελευταία 12 χρόνια και ή την ανάληψη της εξουσίας από νέα πρόσωπα, που υπόσχονται επανεκκίνηση της ασθμαίνουσας οικονομίας της γιγαντιαίας χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματων Εργατών (PT) θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης στον πρώτο γύρο, απέναντι στη διχασμένη αντιπολίτευση, οι υποψήφιοι της οποίας είναι ο κλασικός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Αέσιου Νέβες και η διόλου συνηθισμένη οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, η οποία ονειρεύεται να γίνει η πρώτη μαύρη πρόεδρος της Βραζιλίας.

Οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν πρόεδρο αλλά και τα 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες, αλλά και να ανανεώσουν τη Γερουσία κατά το ένα τρίτο (27 έδρες), επιλέγοντας ανάμεσα σε 26.000 και πλέον υποψήφιους.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας). Χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, οι πρώτες τάσεις αλλά και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα είναι γνωστά πολύ γρήγορα, περίπου δύο ώρες αργότερα.