Το ποσοστό του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP) μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2011, ενώ η υποστήριξη προς το αριστερό κόμμα Podemos (‘Μπορούμε’) αυξήθηκε, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους ηγέτες, καθώς η ανεργία, η διαφθορά και η ένταση που έχουν δημιουργήσει οι αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία επισκιάζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Όλα αυτά έχουν πλήξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει απολέσει εξάλλου μέρος της υποστήριξης των παραδοσιακών συντηρητικών διότι απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις τον περασμένο μήνα.

Το κυβερνών PP του Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 15,9% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, περίπου το μισό του ποσοστού που συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου το 2011, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El País.

Ενώ η υποστήριξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αυξήθηκε οριακά στο 20,7% από 20,3% το 2011 στην πρόθεση ψήφου, το νεότευκτο αριστερό κόμμα Ποδέμος αναδεικνύεται πλέον στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.