Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη από το να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι η στρατιωτική επιλογή δεν θα προσφέρει παρά μία "βραχυπρόθεσμη λύση" στο πρόβλημα, σε ομιλία του στο διοικητικό συμβούλιο της Wall Street Journal.

Επιπλέον ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν μπορεί να το ωθήσει να "αποκρύψει" περαιτέρω τις δραστηριότητές του, επεσήμανε ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο χτύπημα μπορεί να ενώσει τους Ιρανούς.

Αντίθετα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα μπορεί να προκαλούν ρήγμα μεταξύ του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και του πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολαχ Αλί Χαμένε, επεσήμανε ο Γκέιτς.

"Έχουμε ενδείξεις ότι Χαμένε έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν ο Αχμαντινεζάντ του λέει ψέματα για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία και για το αν ενημερώνεται για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας", δήλωσε ο Γκέιτς επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα.

Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι παραμένει εταίρος των ΗΠΑ παρά τις επικρίσεις του κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. "Συνεχίζουμε να είμαστε μία ομάδα σε αυτή την κρίση", υπογράμμισε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post την Κυριακή ο Καρζάι ζήτησε τον περιορισμό των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων και τον τερματισμό των νυχτερινών επιδρομών.