Οι Βραζιλιάνοι επανεξέλεξαν θριαμβευτικά τον Τιριρίκα (Γκρινιάρης) κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα κι έτσι ο διάσημος κλόουν, ο οποίος εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ψήφους- δεύτερος υποψήφιος σε ψήφους -θα τους εκπροσωπήσει στο Κογκρέσο, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι.

Ο Φρανσίσκου Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, ευρύτερα γνωστός ως Τιριρίκα, εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 με την έδρα του Σάο Πάολο, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους απ΄όλους τους συνυποψηφίους του, έχοντας ως σλόγκαν του κατά την προεκλογική του εκστρατεία το Δεν μπορεί να πάει χειρότερα.

Μέχρι τότε ήταν αναλφάβητος κι έτσι χρειάστηκε να μάθει να...γράφει το όνομά του για να αναλάβει το νέο του αξίωμα.

Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, δεν μίλησε ποτέ ενώπιον του Σώματος, αλλά είχε τις περισσότερες παρουσίες στο Κογκρέσο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Η επιτυχία του προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, αλλά και μία σειρά από πρωτότυπες υποψηφιότητες, καθώς στη Βραζιλία οι υποψήφιοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα με όποιο όνομα επιθυμούν.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποψηφιότητες αντανακλούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα διαφθοράς και το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής.

Ένας ακόμη διάσημος που εξελέγη χθες στη Βραζιλία είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Γερουσία με την έδρα του Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς συγκέντρωσε το 63,4%.

Ο 48χρονος πρώην ποδοσφαιριστής--ο οποίος αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ το 1994 και ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα--είχε καλύτερες επιδόσεις από τον αντίπαλό του τού Δημοκρατικού Κόμματος Σεζάρ Μάια, ο οποίος με καταμετρημένο το 90% των ψήφων έλαβε το 20,5%.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, ο Ρομάριο εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο με τους Σοσιαλιστές.